În ședința de Consiliu Local din 26 mai 2022, a fost supus dezbaterii proiectul de hotărâre privind redenumirea Străzii Venus din Galați în Strada „Dimitrie Ioan Frigator.” Hotărârea a fost adoptată în unanimitate.
Denumirile străzilor dintr-o comunitate reprezintă o formă fundamentală a memoriei comunitare. În orașul nostru, au existat personalități autentice și valoroase ale istoriei locale care au fost onorați prin asocierea lor cu nume de străzi, dar care, în mod regretabil, în prezent nu mai beneficiază de această binemeritată onoare.
Data inițierii
Acest proiect de hotărâre a fost înregistrat la Registratura Generală a Municipiului Galați pe 11 martie 2022.
Statusul proiectului
APROBAT
La ședința de Consiliu Local din data de 26.05.2022, consilierii locali PACT pentru Galați, Sorin Frăsina și Doru Căstăian au fost invitați să devină co-inițiatori la un proiect de hotărâre având același obiect, inițiat de Primarul Municipiului Galați.
Proiectul a fost adoptat în unanimitate.
Descrierea proiectului
În municipiul Galați, se află strada denumită “Venus”, localizată între str. Traian și str. Alexandru cel Bun, aferentă laturii de nord a Spitalului Elisabeta Doamna - conform Anexei 7 (între coordonatele 45.460801, 28.038159 și 45°27'40.4"N 28°02'23.5"E, poziția 470 în anexa 1 HCL 307/30.07.2020 privind NOMENCLATURA STRADALĂ A MUNICIPIULUI GALAȚI).
În perioada 1909-1989 strada respectivă a purtat numele “Frigator”, după numele filantropului Dimitrie Ioan Frigator, decedat la Galați în anul 1902. Acesta era recunoscut la începutul secolului al-XX-lea drept un însemnat om de afaceri care a efectuat numeroase acțiuni filantropice în interesul comunității gălățene. Pe parcursul vieții sale (1838-1902) operele sale de binefacere s-au regăsit în acțiuni de ridicare a nivelului de educație a generațiilor tinere, de protecție socială a bătrânilor nevoiași și de îmbunătățire a serviciilor de sănătate publică din Galați.
În acest context, este de remarcat faptul că terenul pe care s-a edificat actualul spital Elisabeta Doamna, cedat în anul 1894 de Comuna urbană Galați (Anexa 2), s-a întregit la suprafața de 34.89 metri pătrați și prin acțiuni de donații ale lui Dimitrie Ioan Frigator. De asemenea, în testamentul lui Dimitrie Ioan Frigator, păstrat până în prezent în Arhivele Naționale, este menționat faptul că spitalul Elisabeta Doamna primește, din averea pe care o lasă moștenire după moartea sa, un legat de 25.000 de lei și un imobil cu două etaje situat în strada Domnească nr. 82 destinat închirierii în vederea constituirii de venit perpetuu pentru îngrijirea unor bolnavi internați în acest spital. (Anexa 3, detaliu foto din Testament Dimitrie Frigator, Capitolul IX Citat> “legat 25.000 lei pentru spital Elisaveta Doamna și … un imobil în Strada Mare nr. 82…” ).
În plus, în conținutul aceluiași testament al lui Dimitrie Ioan Frigator păstrat în Arhivele Naționale se remarcă instituirea unui legat în valoare de 60.000 lei din averea lăsată moștenire, pentru construirea unei școli de băieți precum și achiziționarea dotărilor necesare funcționării acesteia. (Anexa 4, detaliu foto din Testament Dimitrie Frigator “Capitolul VIII - Punct 3a Citat > donație 60.000 lei …. pentru construirea unei Școli de băieți… ”. Școala purtând numele Școala Primară de Băieți No. 7 Frigator este cartografiată în planul oficial al Municipiului Galați întocmit în anul 1926, aflându-se pe strada Traian, la nord de actualul Spital Elisabeta Doamna. (Anexa 5 - detaliu foto harta 1926 cu școala de băieți construită).
Ca urmare a actelor de binefacere realizate de Dimitrie Ioan Frigator, Primăria Municipiului (Comunei) Galați a atribuit încă din anul 1909 numele Frigator străzii situate la nord de spitalul Elisabeta Doamna și la sud de Școala de băieți nr. 7, stradă ce face legătura între străzile Traian și Alexandru cel Bun (conform Hărții din 1914, Anexa 6 - detaliu foto cu numele străzii).
Denumirea străzii a fost păstrată de autoritățile gălățene până după Revoluția din 1989, după care, datorită lipsei de acces la unele surse de informare din momentul respectiv, numele străzii a fost schimbat în strada Venus.
Înlocuirea denumirii actuale a străzii (Venus - nume fără semnificație de interes local) și revenirea la numele Strada Frigator (nume atribuit străzii timp 80 de ani în perioada 1909-1989) reprezintă un act de îndreptare istorică la adresa filantropului și omului de afaceri Dimitrie Ioan Frigator, ca urmare a activităților de binefacere pentru comunitatea gălățeană realizate de acesta și consemnate prin documentele aflate în Arhivele Naționale.