Depășire navigare

Speaker's Corner

UPDATE: În data de 29 iunie 2022, în cadrul ședinței de Consiliu Local, a fost supus la vot proiectul de creare a unui spațiu de liberă exprimare de tip Speaker's Corner. Consilierul local PACT pentru Galați, Doru Căstăian, a susținut proiectul și a explicat rolul său, dar PSD a respins proiectul la vot.

Libertatea de exprimare este unul dintre pilonii democrației și ai oricărei societăți civilizate. Dreptul la liberă exprimare este garantat de articolul 30 din Constituția României fiind recâștigat, în România, prin Revoluția din decembrie 1989, prin sacrificiul suprem al semenilor noștri. Posibilitatea tuturor cetățenilor de a se exprima este unul dintre motoarele cunoașterii și ale progresului, reprezentând condiția schimbului de idei, valori și principii. Pentru acest motiv, am introdus în Consiliul Local propunerea de creare a unui spațiu de liberă exprimare de tip Speaker's Corner în apropierea Monumentului Eroilor din Galați.

Data inițierii

Proiectul de hotărâre de Consiliu Local a fost depus la Registratura Generală a Municipiului Galați pe 17 decembrie 2021, având numărul de înregistrare 264461.


Statusul proiectului

La data de 29.06.2022, proiectul a fost supus la vot și respins cu cele 13 voturi ale consilierilor PSD. 

La data de 19.05.2022, a fost emis raport de specialitate cu nr. 103623, ce poate fi consultat aici.

La data de 23.12.2021, a fost emis avizul comisiei de specialitate nr. 4, ce poate fi consultat aici.

Blocat de către Primarul Municipiului Galați prin încălcarea articolului 136 din Codul Administrativ.

Din acest motiv, am depus o plângere prealabilă cu numărul 69529/01.04.2022 la Primăria Municipiului Galați care poate fi accesată aici


Acțiune în justiție demarată

DA, împotriva Primarului Municipiului Galați pentru blocarea abuzivă a inițiativei noastre. 

La data de 22 decembrie 2022, PACT pentru Galați renunță la procesul în instanță.


Descrierea proiectului

Filosoful britanic J.S. Mill, cel care a creat conceptul de “Speaker’s Corner”, spunea că “răul cel mai mare al limitării exprimării opiniilor este că sărăcește rasa umană; posteritatea, în aceeași măsură cu generația prezentă; pe cei care nu sunt de acord cu opinia, chiar mai mult decât pe cei care o susțin. Dacă opinia este corectă, aceștia sunt privați de ocazia de a schimba eroarea cu adevărul; dacă este greșită, ei pierd un mare beneficiu, percepția clară și impresia vie pe care o produce adevărul când intră în coliziune cu eroarea.”

În Municipiul Galați există un monument închinat eroilor Revoluției din 1989, pe str. Eroilor, nr. 4. Simbolul acestui moment a fost bine înțeles de gălățenii care, de fiecare dată când au simțit nevoia să își exprime opiniile politice, să protesteze, să celebreze, să caute un spațiu comunitar în care să își poată împărtăși valorile cu semenii, au ales acest Monument al Eroilor. 

Libertatea de exprimare nu este asimilată doar marilor manifestații de protest sau celebrare, ci este și individuală, punctuală, pe anumite subiecte de interes pentru comunitate. Existența unui loc special marcat în care cetățenii Galațiului să poată exprima opinii în public, să participe la dezbateri și la discuții publice este importantă pentru democrația locală. 

Tradiția creării unor spații publice de dezbateri, în aer liber, de obicei în parcuri, provine din Marea Britanie, din celebrul Hyde Park din Londra, dar s-a extins în toată lumea, aceasta implicând simpla semnalizare a unui loc desemnat în acest scop cu o pancartă, un panou sau alte mijloace vizibile. 

Pentru a aduce toate beneficiile expuse mai sus în comunitatea gălățeană, este necesară crearea unui spațiu de liberă exprimare de tip “Speaker’s Corner” în municipiul Galați. 


Textul integral al proiectului de Hotărâre de Consiliu Local poate fi consultat aici.

Continuare

Restul articolului