UPDATE: În data de 31 ianuarie 2023, consilierii locali PACT pentru Galați, Doru Căstăian și Gregor Teodorescu, au depus un amendament la proiectul de buget al Municipiului Galați pentru a include în acesta achiziția și amplasarea a 10 totemuri informative în scopul semnalizării celor 10 palate emblematice ale Galațiului. Amendamentul a fost adoptat în unanimitate.
În data de 29 iunie 2022, în cadrul ședinței de Consiliu Local, a fost supus dezbaterii proiectul de creare a unui circuit turistic numit „Galați, orașul celor 9 palate” . Consilierul local PACT pentru Galați, Doru Căstăian, a solicitat retragerea proiectului de pe ordinea de zi pentru a i se aduce o serie de modificări.
Galațiul are nevoie să-și redescopere și să-și exploateze potențialul turistic. Plecând de la experiența și succesul unor astfel de proiecte în alte orașe precum: București, Sibiu, Oradea, Cluj, propunem crearea și promovarea unui circuit turistic care să pună în valoare istoria locală.
Data inițierii
Acest proiect de hotărâre a fost înregistrat la Registratura Generală a Municipiului Galați pe 17 decembrie 2021, având numărul de înregistrare 264476.
Statusul proiectului
Aprobat
La data de 31 ianuarie 2023, proiectul a fost redepus, sub formă de amendament la proiectul de buget pe anul 2023 și adoptat în unanimitate. Amendamentul poate fi consultat aici.
La data de 29 iunie 2022, proiectul a fost supus dezbaterii și retras de consilierul local PACT pentru Galați, Doru Căstăian, pentru a i se aduce modificări.
La data de 19.05.2022, a fost emis raport de specialitate cu nr. 104672, ce poate fi consultat aici.
La data de 23.12.2021, a fost emis avizul comisiei de specialitate nr. 4, ce poate fi consultat aici.
Blocat de către Primarul Municipiului Galați prin încălcarea articolului 136 din Codul Administrativ.
Din acest motiv, am depus o plângere prealabilă cu numărul 69517/01.04.2022 la Primăria Municipiului Galați care poate fi accesată aici.
Acțiune în justiție demarată
Nu este cazul.
Descrierea proiectului
Deși este un oraș pe malul Dunării, cu un important potențial de a atrage turiști și cu o istorie locală extraordinară, căreia îi stau mărturie clădirile istorice incluse în circuitul propus, la Galați toate eforturile în sensul valorificării acestui potențial au venit doar din direcția societății civile.
Deși aceste inițiative ale societății civile sunt admirabile, rolul autorităților administrației publice locale în promovarea turistică a Galațiului este esențial și se înscrie în aria sa de activitate în slujba comunității. Cererea de ofertă turistică locală provine atât din rândul locuitorilor Galațiului, care doresc și trebuie să își cunoască istoria, precum și din rândul turiștilor din alte orașe și din alte țări care ajung în municipiul Galați prin programe de schimb educațional, în context profesional sau doar în vacanță.
Municipiul Galați va oferi turiștilor de acest tip un circuit cultural fascinant care poate fi inclus și în programe educaționale sau de tip city break, contribuind nu doar la promovarea Galațiului în țară și în lume, ci și la intensificarea activităților economice de tip HORECA.
Pentru a aduce toate beneficiile expuse mai sus în comunitatea gălățeană, este necesară crearea unui circuit turistic numit “Galați, orașul celor 9 palate” ce va include 9 dintre cele mai importante și reprezentative clădiri ale orașului: Palatul Navigației, Palatul Simion Gheorghiu, Palatul de Justiție (în prezent sediul Rectoratului Universității Dunărea de Jos), Palatul Administrativ, Palatul Comisiei Europene (în prezent sediul Bibliotecii V.A. Urechia), Palatul Copiilor (Casa Robescu), Palatul Episcopal, Palatul Poștelor, Palatul Școlii Comerciale, conform Anexei 2.