UPDATE: În data de 4 iulie 2023, consilierii locali PACT pentru Galați Doru Căstăian și Gregor Teodorescu au depus un amendament la proiectul inițial, conținând un program al transmisiunilor live propuse pentru fiecare lună a anului. Amendamentul poate fi citit aici.
Facilitarea accesului la cultură trebuie să ocupe un loc important în agenda oricărei administrații, într-o comunitate ce se dorește a fi educată. În lumea globalizată și tehnologizată în care trăim, barierele fizice pot fi ușor surmontate pentru a beneficia de cultură de calitate și de promovarea valorilor locale indiferent de locul în care ne aflăm.
Data inițierii
Am înregistrat proiectul de hotărâre de Consiliu Local la Registratura Generală a Municipiului Galați pe 17 decembrie 2021, având numărul de înregistrare 264488.
Statusul proiectului
În data de 4 iulie 2023,consilierii locali PACT pentru Galați Doru Căstăian și Gregor Teodorescu au depus un amendament la proiectul inițial, conținând un program al transmisiunilor live propuse pentru fiecare lună a anului. Amendamentul poate fi citit aici.
Până în prezent, Secretarul General al Municipiului Galați nu a introdus proiectul în procedura de transparență decizională, în ciuda faptului că legea impune acest lucru și că am solicitat acest lucru printr-o cerere care poate fi consultată aici.
Inițial, proiectul a fost blocat de către Primarul Municipiului Galați prin încălcarea articolului 136 din Codul Administrativ.
Din acest motiv, am depus o plângere prealabilă cu numărul 69543/01.04.2022 la Primăria Municipiului Galați care poate fi accesată aici.
Acțiune în justiție demarată
În pregătire, în cazul în care proiectul nu va fi supus dezbaterii publice prin procedura de transparență decizională.
Descrierea proiectului
Proiectul vine ca o invitație de completare și îmbogatire a paletei de oferte culturale active la nivelul orașului. Instituțiile care organizează evenimente culturale se regăsesc limitate de diferite contexte financiare locale, facilitând astfel accesul către diverse acte de cultură pentru un număr limitat de beneficiari și la un număr limitat de evenimente culturale.
Proiectul “Livestream cultural” are ca obiectiv facilitarea accesului la cultură a gălățenilor prin intermediul proiecțiilor unor sesiuni de livestream (transmisiune în direct) a unor evenimente cu încărcătură culturală din toate domeniile artelor audiovizualului și nu numai. Sperând să atingă cât mai multe domenii culturale care să stârnească interesul spre participare, proiectul va crea o punte între așa-numitul eveniment sursă și publicul țintă. Evenimentul-sursă va fi ales din oferta națională și internațională consacrată, servind drept etalon pentru domeniul cultural de proveniență. Prin proiectul “Livestream Cultural” vor fi promovate instituțiile culturale românești sau internaționale precum instituțiile de teatru sau festivalurile culturale de mare anvergură.
Gândit ca un maraton de proiecții realizate în spațiile convenționale precum sălile de spectacole, cât și în spații organizate în aer liber, în funcție de tipul livestream-ului sau de anotimp, proiectul “Livestream Cultural” va cuprinde transmisiuni în direct ale unor evenimente precum piese de teatru, operă, concerte, prezentări de modă, filme sau spectacole de coregrafie, aflate în desfășurare oriunde în lume, inclusiv în alte orașe din România. Sesiunile de livestream cultural vor fi realizate în parteneriat cu instituțiile organizatoare de eveniment - sursă pentru transmisiunile în direct.
În urma impactului pandemiei mondiale de Covid 19, majoritatea instituțiilor culturale organizatoare de evenimente au achiziționat mijloace de efectuare a transmisiunilor în direct în mediul online, ceea ce înlesnește atingerea scopului acestui proiect.
Proiectul “Livestream Cultural” va aduce în prim-planul atenției gălățenilor exemple de cultură mondială, de o calitate validată la nivel internațional și va oferi acces imediat la acte de cultură de cel mai înalt nivel, lucru care ar trebui să stimuleze simțul concurențial al generatorilor de conținut cultural local și să constituie o oportunitate de cristalizare a simțului critic cultural al locuitorilor orașului.
Evenimentele născute din acest proiect se vor contura în funcție de tipul evenimentului-sursă. Astfel, dacă se va difuza o transmisiune live a unei piese de teatru sau de operă, se impune folosirea unui spațiu precum sălile de spectacol, care inspiră participarea reală la evenimentul-sursă. De asemenea, dacă se organizează un eveniment de transmisiune a unui festival de muzică, atunci se va alege un loc precum Plaja Dunărea, sau alt spațiu în aer liber care permite participarea unui număr de beneficiari asemănător celui de la evenimentul sursă unde proiecția va fi realizată pe scenă, prin proiectare la ecrane led și sunet de concert, cât mai aproape de tehnica evenimentului - sursă.