UPDATE: În data de 21 decembrie 2022, consilierii locali PACT pentru Galați, Doru Căstăian și Gregor Teodorescu, au retras proiectul de pe ordinea de zi pentru a aduce o serie de modificări. Urmează redepunerea.
Odată cu dezvoltarea tehnologiei informației specifică ultimelor două decenii a apărut necesitatea creării unei structuri tehnico edilitare suplimentare de transmitere de date prin cablu. Aceste structuri care s-au adăugat structurilor existente la sfârșitul anilor 2000 ce deserveau doar serviciile de electricitate și telefonie fixă. Ca urmare în toate aglomerările urbane ale României, inclusiv în municipiul Galați, aspectul urban actual este influențat negativ prin existența unui conglomerat de cabluri cu aspect haotic, pozate aerian, fie pe stâlpii ce fac/făceau parte din structura tehnico edilitară a municipiului, fie chiar între condominii sau diverse imobile.
Data inițierii
Am înregistrat proiectul de hotărâre de Consiliu Local la Registratura Generală a Municipiului Galați pe 17 decembrie 2021, având numărul de înregistrare 264497.
Statusul proiectului
În data de 21 decembrie 2022,consilierii locali PACT pentru Galați, Doru Căstăian și Gregor Teodorescu, au retras proiectul de pe ordinea de zi pentru a aduce o serie de modificări. Urmează redepunerea.
Inițial, proiectul a fost blocat de către Primarul Municipiului Galați și de către Secretarul General al Municipiului Galați prin încălcarea articolului 136 din Codul Administrativ.
Din acest motiv, am depus o plângere prealabilă cu numărul 69560/01.04.2022 la Primăria Municipiului Galați care poate fi accesată aici.
Descrierea proiectului
Administrația locală gălățeană a luat în vizor aspectul inestetic creat de prezența numeroaselor tipuri de cabluri amplasate aerian în municipiul Galați încă din anul 2012. În acest scop s-a început prima etapă a unui proiect numit NetCity, proiect (concept) ce se implementează în mai multe orașe din România, inclusiv în municipiul București. În perioada 2012-2016 la Galați au fost făcuți pașii de documentare în vederea identificării partenerilor posibili și a fost negociat contractul cu partenerul identificat . În anul 2017 fost semnat contractul cu compania RCS-RDS prin care RCS-RDS a primit avizul de acces pe domeniul public pentru proiectarea, realizarea şi deservirea infrastructurii ce ţine de realizarea unei canalizaţii subterane pentru telecomunicaţii în vederea implementării conceptului de NETCITY. Astfel:
- Operatorul RCS-RDS realizează, în Galați, această reţea subterană urmând să fie pusă la dispoziţia celorlalţi operatori privaţi gălățeni.
- În rețeaua de canalizație nou construită toți operatorii își pot amplasa cablurile pe care le dețin cu obligația achitării unei taxe anuale către RCS-RDS.
- Contribuția RDS: execuția lucrării de canalizație cu toate costurile ei asumate.
- Contribuția Primăriei Galați: terenul pe care este amplasată canalizația
- Situație contractuală/comercială/financiară: concesiunea terenului (aparținând domeniului public/privat al Primăriei Galați) pe care se execută canalizația se face către societatea RCS-RDS pentru 49 de ani contra unei redevențe anuale de 257.000 lei/an. .
- În 2018 compania RCS – RDS a solicitat autorizații în privinţa realizării unei canalizaţii subterane pentru Zona 1 [identificare– Spitalul Judeţean (Micro 17, 18, 19, 20 şi 21)] şi Zona 4 [identificare – Palatul de Justiţie (Ţiglina I, Mazepa I şi Mazepa II)
Pentru a elimina complet și definitiv aspectul inestetic creat de prezența numeroaselor tipuri de cabluri amplasate aerian în municipiul Galați este necesară stabilirea unor termene limită cu privire la finalizarea acestor lucrări pe întreg teritoriul municipiului Galați.
Prin prezentul proiect de hotărâre se propune finalizarea amplasării tuturor rețelelor tehnico-edilitare, a rețelelor de comunicații electronice, transmisii de date și imagini din toate cartierele și zonele din administrarea Primăriei Municipiului Galați în sistem de canalizație subterană în termen de 5 ani (60 de luni) adică până la data de 31 decembrie 2026.