Depășire navigare

Incubator de afaceri

Am introdus în Consiliul Local propunerea construcției unui incubator de afaceri în Municipiul Galați în cadrul «Strategiei de dezvoltare teritorială zonală periurbană/ metropolitană şi Detaliere Plan de Acţiune, Programe şi Proiecte teritoriale şi Indicatori de monitorizare privind Zona Urbană Funcţională a municipiului Galaţi».

Data inițierii

Am susținut proiectul sub formă de amendament depus la Registratura Generală a Municipiului Galați pe 28 martie 2022, având numărul de înregistrare 64694.


Statusul proiectului

Amendamentul a fost supus la vot și respins de Primarul Pucheanu și de majoritatea PSD din Consiliul Local al Municipiului Galați.

Pașii următori: introducerea unui proiect de hotărâre de Consiliu Local de sine stătător, presiune publică, implementarea proiectului în anul 2024, după obținerea majorității în Consiliul Local al Municipiului Galați. 


Descrierea proiectului

În prezent, în Municipiul Galați, companiile locale,  nou înființate sau aflate la început de drum, nu primesc sprijin din partea autorităților locale pentru a-și crea o bază solidă pentru ca, pe viitor, să poată deveni competitive într-o economie națională și mondială modernă. Pandemia din ultimii doi ani a afectat major întregul sector economic, dar, mai ales, micile afaceri din domeniul HORECA, servicii, educație etc. Spiritul antreprenorial al Galațiului de altădată s-a diminuat considerabil pe de o parte din cauza traumei reigmului comunist, pe de altă parte din cauza lipsei de viziune a administrației locale în a susține și încuraja sectorul privat antreprenorial pe care se bazează orice economie capitalistă sănătoasă. 

Pentru a remedia această situație actuală este necesară includerea în «Strategia de dezvoltare teritorială zonală periurbană/ metropolitană şi Detaliere Plan de Acţiune, Programe şi Proiecte teritoriale şi Indicatori de monitorizare privind Zona Urbană Funcţională a municipiului Galaţi» a construcției unui incubator de afaceri. Terenul pentru construcția incubatorului de afaceri, de 15.000 de metri pătrați, va fi alocat din cele 1000 de ha puse la dispoziție de Guvernul României în anul 2001, din care, până în prezent, a fost valorificată doar suprafața de 10 ha pe care s-a construit cartierul ANL Dimitrie Cantemir.

Incubatorul de afaceri  va genera înființare asistată în mod profesionist a minimum 500 de noi firme pe an/500 de noi întreprinzători, majoritatea în domenii inovative (IT&C), în producție și în alte activități cu valoarea adăugată mare. Oricine are un plan de afaceri și dorește să-și deschidă o firmă are posibilitatea de a aplica să devină membru al acestui incubator de afaceri. Selecțiile vor fi realizate de către o echipă independentă de experți, consultanți, membri ai ONG-urilor focalizate pe antreprenoriat, Universitatea Dunărea de Jos, Universitatea Danubius, reprezentanți ai Registrului Comerțului, patronate și alte părți interesate. Odată devenit membru al acestui incubator, fiecare întreprinzător (500 în fiecare an), vor avea acces la următoarele facilități gratuite:

-Sediu social, gratuit în primul an de activitate, în interiorul clădirii.

-Acces gratuit la internet.

-Servicii de contabilitate, imprimare, secretariat, corespondența, telefonie la prețuri reduse, sau chiar gratuite, în funcție de planul de afaceri.

-Organizarea de prezentări, training-uri, evenimente, expoziții.

-Acces gratuit la consultanță financiară, fiscală, juridică și consultanță în management

- Acces la servicii gratuite de consultanță pentru obținerea de finanțări nerambursabile, atât guvernamentale, cât și europene.

Incubatorul de afaceri reprezintă un instrument eficient de stimulare a activității firmelor din regiune. Conectarea firmelor noi, a start-up-urilor, cu companii solide naționale și internaționale va  genera fluxuri financiare la nivel local, creșterea numărului locurilor de muncă, creșterea cifrei de afaceri a firmelor din regiune; în concluzie, are un efect de multiplicator prin veniturile directe și indirecte induse la nivel local.


Textul integral al amendamentului poate fi consultat aici.

Continuare

Restul articolului