Depășire navigare

Viabilizarea Grădinii de Vară

UPDATE: În ședința de Consiliu Local din 10 februarie 2022, consilierii locali PACT pentru Galați au susținut acest proiect sub forma unui amendament la bugetul Municipiului Galați pe 2022, dar majoritatea PSD l-a respins la vot. Va fi redepus cu modificări.

Grădina de Vară Central este unul dintre reperele culturale ale municipiului Galați, lăsat în paragină, în plin centru istoric, lângă parcul Mihai Eminescu, constituind un focar de infecție periculos pentru locuitorii din jur. Am introdus în Consiliul Local propunerea de demarare urgentă de lucrări de igienizare a spațiului și defrișarea vegetației sălbatice ce deteriorează, în prezent, spațiul aferent Grădinii de Vară Central.

Data inițierii

Am susținut proiectul sub formă de amendament depus la Registratura Generală a Municipiului Galați pe 09 februarie 2022, având numărul de înregistrare 26324.


Statusul proiectului

Amendamentul a fost supus la vot și respins de Primarul Pucheanu și de majoritatea PSD din Consiliul Local al Municipiului Galați.

Pașii următori: introducerea unui proiect de hotărâre de Consiliu Local de sine stătător, presiune publică, implementarea proiectului în anul 2024, după obținerea majorității în Consiliul Local al Municipiului Galați. 


Descrierea proiectului

Am propus ca lucrările de viabilizare a Grădinii de Vară să fie finanțate din fondurile care se alocau pentru actualizarea unui studiu de fezabilitate pentru o pasarelă pietonală la Spitalul Județean. 

Achiziția serviciilor de actualizare SF nu se justifica. Construirea unei pasarele pietonale supraterane în valoare de aprox. 800.000 euro nu reprezintă o prioritate pentru cetățenii municipiului Galați. Urmare studiilor realizate de către instituții internaționale precum Banca Mondială sau centre de cercetare urbană din România s-a arătat, în multiple rânduri, faptul că principala problemă pe care o reclamă cetățenii municipiului Galați este lipsa oportunităților de carieră, motiv pentru care tinerii din municipiul Galați, după finalizarea studiilor, pleacă și nu se mai întorc.

Construirea pasarelei de tip gaură de vierme de lângă Spitalul Județean nu oprește exodul tinerilor. În anul 2016, populația mun. Galați era, conform datelor oficiale, 270.000 de locuitori. Conform acelorași instituții, în 2020, populația mun. Galați a scăzut cu 10.000 de cetățeni până la cifra de 260.000 de locuitori. În realitate, scăderea este mult mai drastică deoarece gălățenii care părăsesc orașul nu își schimbă imediat cărțile de identitate, populația mun. Galați este de aprox. 200.000 de cetățeni rezidenți în municipiu. Exodul tinerilor din Galați nu se oprește investind în pasarele supraterane de tip gaură de vierme. Din acest motiv, am propus eliminarea achiziției serviciilor de actualizare SF Pasarelă pietonală Spitalul Județean, astfel devenind disponibilă suma totală de 100.000 lei, ce poate fi utilizată pentru viabilizarea Grădinii de Vară. 


Textul integral al amendamentului poate fi consultat aici.

Continuare

Restul articolului