Depășire navigare

Înființarea unei filarmonici la Galați

Am introdus în Consiliul Local propunerea de înființare a filarmonicii gălățene Iosif Ivanovici în cadrul «Strategiei de dezvoltare teritorială zonală periurbană/ metropolitană şi Detaliere Plan de Acţiune, Programe şi Proiecte teritoriale şi Indicatori de monitorizare privind Zona Urbană Funcţională a municipiului Galaţi».

Data inițierii

Am susținut proiectul sub formă de amendament depus la Registratura Generală a Municipiului Galați pe 28 martie 2022, având numărul de înregistrare 64690.


Statusul proiectului

Amendamentul a fost supus la vot și respins de Primarul Pucheanu și de majoritatea PSD din Consiliul Local al Municipiului Galați.

Pașii următori: introducerea unui proiect de hotărâre de Consiliu Local de sine stătător, presiune publică, implementarea proiectului în anul 2024, după obținerea majorității în Consiliul Local al Municipiului Galați. 


Descrierea proiectului

Dintre toate marile orașe ale României, Galațiul este ultimul care nu și-a reabilitat centrul istoric, nu are o politică de dezvoltare economică bazată pe fructificarea resurselor culturale, istorice, arhitecturale și a ethos-ului local prin exploatarea sectorului economic de petrecere a timpului liber.

Orașele care și-au reabilitat centrele istorice în ultimii 10 ani sunt: Iași, Cluj, Oradea, Sibiu, Brașov, Timișoara și București. În municipiul Galați, a fost promovată constant narațiunea falsă conform căreia nu există o zonă cu potențial cultural din cauza distrugerii centrului istoric, narațiune promovată de regimul comunist. 

Ca răspuns la situația actuală identificată și nevoia de măsuri pentru dezvoltarea unui Cartier Cultural gălățean care să contribuie la dezvoltarea economică a orașului, la îmbunătățirea condițiilor de trai și la recuperarea ethos-ului local distrus de perioada comunista, este necesar un număr de minim 6 proiecte, printre care: Înființarea filarmonicii gălățene Iosif Ivanovici. Celebrul vals „Valurile Dunării”, compus de Iosif Ivanovici, născut bănățean, dar care și-a petrecut aproape toată viața la Galați, ca ofițer, dirijor, clarinetist și compozitor al Fanfarei Regimentului 6 Infanterie din Galați, este un simbol al Galațiului și un refren familiar și îndrăgit de gălățeni. În 1956, compoziția sa este preluată și adaptată de Al Jolson și Sul Chaplin, devenind „The Anniversary Song”, coloana sonoră a producției hollywoodiene „The Jolson Story”. Melodia devine un hit, fiind interpretată, de-a lungul timpului de artiști ca Frank Sinatra, Bing Crosby, Tom Jones.

Legătura dintre Galați și fenomenul muzicii clasice este evidentă prin faptul că atât Iosif Ivanovici cât și alte personaje istorice ale fenomenului, printre care Nae Leonard, s-au manifestat și au înflorit la Galați. Cel din urmă dă numele actualului Teatru de Operă și Operetă, instituție culturală de asemenea cu influențe pregnante de estradă și spectacol de revistă.

Facilitarea dezvoltării culturale gălățene și consolidarea Cartierului Cultural local se realizează inclusiv prin înființarea unei filarmonici a comunității locale. Înființarea acestei instituții, cu sediu propriu și sală de spectacole proprie este necesară pentru conturarea mai puternică a potențialului talentului local în ceea ce privește muzica clasică.

Dacă în prezent, instrumentiștii și alte categorii de personal ce activează în acest domeniu urmăresc cariere în alte orașe ce beneficiază de filarmonici, singura oportunitate locală din Galați este scena Teatrului Muzical. Înființarea unei a doua scene – scena Filarmonicii gălățene Iosif Ivanovici vine să completeze peisajul cultural local, să crească publicul consumator de cultură muzicală, să deschidă ferestre de oportunitate pentru festivaluri naționale și internaționale, dezvoltare economică și să crească nivelul de cultură la Galați.


Textul integral al amendamentului poate fi consultat aici.

Continuare

Restul articolului