Depășire navigare

Un copac pentru fiecare gălățean

Am introdus în Consiliul Local propunerea de includere a plantării de 250.000 de arbori în Municipiul Galați în cadrul „Strategiei de dezvoltare teritorială zonală periurbană/ metropolitană şi Detaliere Plan de Acţiune, Programe şi Proiecte teritoriale şi Indicatori de monitorizare privind Zona Urbană Funcţională a municipiului Galaţi”.

Data inițierii

Am susținut proiectul sub formă de amendament depus la Registratura Generală a Municipiului Galați pe 28 martie 2022, având numărul de înregistrare 64685.


Statusul proiectului

Amendamentul a fost supus la vot și respins de Primarul Pucheanu și de majoritatea PSD din Consiliul Local al Municipiului Galați.

Pașii următori: introducerea unui proiect de hotărâre de Consiliu Local de sine stătător, presiune publică, implementarea proiectului în anul 2024, după obținerea majorității în Consiliul Local al Municipiului Galați. 


Descrierea proiectului

În prezent, în Municipiul Galați, situația spațiilor verzi este una foarte gravă, întrucât nu este respectat unul dintre drepturile constituționale ale cetățenilor, acela la un mediu sănătos (Constituția României, art. 35): “statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic”. Numărul de mașini s-a înmulțit considerabil, iar numărul de copaci a scăzut semnificativ. În mod regretabil, configurația ecologică actuală nu asigură cetățenilor urbei noastre condițiile minimale acceptabile la începutul mileniului trei. 

Pentru a remedia această situație actuală gravă este necesară includerea în «Strategia de dezvoltare teritorială zonală periurbană/ metropolitană şi Detaliere Plan de Acţiune, Programe şi Proiecte teritoriale şi Indicatori de monitorizare privind Zona Urbană Funcţională a municipiului Galaţi» a proiectului de plantare a 250.000 de arbori în Municipiul Galați, conform cu recomandările dendrologice ale specialiștilor. 

Este binecunoscut faptul că arborii aduc multe beneficii: sunt o sursă de oxigen, curăță pământul, absorbind substanțele chimice periculoase care ajung în sol, controlează poluarea fonică, mai ales în marile orașe. Reduc efectele dramatice ale inundațiilor și curăță aerul, absorbind monoxidul de carbon, dioxidul de sulf și de azot, asigură umbra și fac răcoare. Acționează ca un scut împotriva vântului și previn eroziunea solului.

Existența unor arii extinse și bine plasate de zone verzi și populate cu arbori, domeniu deficitar în prezent în municipiul Galați, ar contribui nu doar la ameliorarea și menținerea stării de sănătate fizică a populației, ci și la echilibrul și sănătatea psihică, în condițiile creșterii îngrijorătoare a tulburărilor și afecțiunilor psihice generate de suprasolicitarea urbană.


Textul integral al amendamentului poate fi consultat aici.

Continuare

Restul articolului