Am introdus în Consiliul Local propunerea de introducere a construirii unui centru expozițional în «Strategia de dezvoltare teritorială zonală periurbană/ metropolitană şi Detaliere Plan de Acţiune, Programe şi Proiecte teritoriale şi Indicatori de monitorizare privind Zona Urbană Funcţională a municipiului Galaţi».
Data inițierii
Am susținut proiectul sub formă de amendament depus la Registratura Generală a Municipiului Galați pe 28 martie 2022, având numărul de înregistrare 64680.
Statusul proiectului
Amendamentul a fost supus la vot și respins de Primarul Pucheanu și de majoritatea PSD din Consiliul Local al Municipiului Galați.
Pașii următori: introducerea unui proiect de hotărâre de Consiliu Local de sine stătător, presiune publică, implementarea proiectului în anul 2024, după obținerea majorității în Consiliul Local al Municipiului Galați.
Descrierea proiectului
În prezent, nu există în Galați un centru expozițional cu suprafețe generoase care poată găzdui evenimente de tip târguri și expoziții în format modern, pentru companii de talie internațională.
Din punct de vedere istoric, Galațiul a stat mereu la confluența dintre ape, dintre diverse căi de comunicații, având o poziție privilegiată, de care politicienii de altădată au știut să profite în favoarea comunității locale. Galațiul a avut tradiție comercială foarte veche dar, din păcate, odată cu instaurarea regimului comunist, aceasta a decăzut, iar administrațiile din ultimii 30 de ani nu au reușit să o reînvie.
Pentru a remedia această situație actuală și pentru a reda Galațiului vocația sa de hub comercial este necesară includerea în «Strategia de dezvoltare teritorială zonală periurbană/ metropolitană şi Detaliere Plan de Acţiune, Programe şi Proiecte teritoriale şi Indicatori de monitorizare privind Zona Urbană Funcţională a municipiului Galaţi» a construirii unui Centru Expozițional pe o suprafață de 60 ha.
Terenul va fi alocat din cele 1000 de ha puse la dispoziție de Guvernul României în anul 2001, din care, până în prezent, a fost valorificată doar suprafața de 10 ha pe care s-a construit cartierul ANL Dimitrie Cantemir.
Centrul va găzdui anual trei mari evenimente importante, pe care le vom promova în Uniunea Europeană, la ambasadele din București, precum și prin rețeaua Camerelor de Comerț străine:
- Târgul anual navalist, unde marea și importanța tradiție gălățeană în proiectarea și construcția de nave, va fi promovată. Acest târg va avea participare internațională, foarte mulți potențiali clienți sau furnizori, vizitând astfel Galațiul și legând afaceri aici.
- Târgul anual de industrie alimentară. Acest eveniment va promova progresele științifice realizate de Facultatea de Chimie Alimentară, din cadrul Universității Dunărea de Jos, dar și producătorii locali din industria alimentară locală și regională. Astfel, aceștia își vor promova produsele și vor lega parteneriate cu firme din străinătate. Vor avea astfel oportunitatea de a face export, iar numele Galațiului va ajunge peste granițe. Cu toții știm că, în prezent, europenii își doresc să mănânce sănătos.
- Târgul anual de Comunicații și Tehnologia Informațiilor. În cadrul acestui eveniment, companiile de IT românești își vor putea promova produsele. Aceste companii sunt companii fanion, într-o lume interconectată, așa că vor avea ocazia să se dezvolte și mai mult. Nu degeaba se spune că a doua cea mai vorbită limbă de la Microsoft este limba română.
Centrul va avea următoarea structură:
-Pavilioanele expoziționale vor ocupa majoritatea spațiului din interiorul Centrului
-20 săli de conferință și convenții, evenimente, sală de concerte aferente pavilionului expozițional
-Platforma expozitională în aer liber va oferi facilități la standarde internaționale firmelor expozante.
-Parcare cu 4000 locuri.
Având în vedere că un astfel de Centru Expozițional va fi singura locație care oferă condițiile necesare desfășurării unor manifestări de amploare la nivelul Regiunii Sud-Est, municipiul Galați va deveni un pol al acțiunilor economice creat în jurul evenimentelor expoziționale.
Centrul Expozițional reprezintă un instrument eficient de stimulare a activității firmelor din regiune. Conectarea firmelor noi, a start-up-urilor, cu companii solide naționale și internaționale va genera fluxuri financiare la nivel local, creșterea numărului locurilor de muncă, creșterea cifrei de afaceri a firmelor din regiune; în concluzie, are un efect de multiplicator prin veniturile directe și indirecte induse la nivel local.